Over onze vis

Wij zeggen altijd: leve de Noordzee

Van Amsterdam naar de zee kun je lopen, dus verse vis uit de buurt is een makkie zou je denken. Mooi niet. Onze vis gaat naar het buitenland en bij ons staat de panga uit Vietnam op nummer 1. Best gek. En zonde ook, want je weet niet wat je proeft als je zo’n net gevangen visje uit eigen zee eet. Daarom is er nu Buurvissen. Dat zijn wij. Bij ons bestel je in een wip verse vis uit onze eigen Noordzee. Om op te eten met je liefje. Met je familie. Met je buren. Hoe? Klik gewoon op 'ik wil vis'.

De allerlekkerste vis zwemt in de Noordzee

Van schol tot kabeljauw en van leng tot poon. Ken je die niet? Heerlijk met knolselderij en shii-take en hazelnootboter. Onze Urker vissers vissen de vis van het seizoen en welke dat is kunnen we bijna altijd voorspellen, maar het hangt ook van het weer af. Bij hele harde oostenwind bijvoorbeeld, duikt schol zo diep dat hij niet meer te vangen is. We brengen je dan gewoon iets anders. Heerlijke kabeljauw. Of heek. En die schol, die duikt een weekje later vanzelf wel weer op.

Jan Woord kiest de beste

Onze vis wordt gevangen door kleine Urker kotters. Van vissers met hart voor de zee - hun zee. Van alle vis waar zij mee thuis komen, kiest Jan Woord de beste. Wie dat is? Ons geheime wapen en een geboren en getogen Urker. Al zijn hele leven zoekt hij bij het krieken van de dag de lekkerste vis uit. Die brengt hij gefileerd en wel nog dezelfde ochtend naar Amsterdam, naar de beste restaurants van de stad. En nu dus ook naar jou. In een pakje, niet gevacumeerd, niet ingevroren en zonder gas verpakt, zodat er niks van de smaak verloren gaat. Wat denk je, krijg je al zin in een visje?

Duurzaam?

Er is veel te doen rondom vis en de Noordzee de afgelopen tijd. We kijken samen met Jan goed naar verschillende bronnen. De Viswijzer, het MSC-keurmerk, vangstmethoden, visstanden, onderzoek van de Universiteit van Wageningen en ga zo nog maar even door. We praten ook met de vissers. Al die verschillende bronnen geven verschillende antwoorden. De vraag ‘wat is duurzame vis’ is een lastige. We leggen daarom alle bronnen naast elkaar en kiezen alleen vis die wij verantwoord vinden.

Over houdbaarheid

Vis van jan komt recht uit de zee. Daar is niks mee gedaan om de vis langer goed te houden. Het lekkerst is om ‘m meteen maandag of dinsdag te eten. Wil je hem langer bewaren, dan kan dat natuurlijk. Stel de temperatuur in je koelkast dan in tussen de 0 en de 4 graden en leg de vis onderin je koelkast. Wil je hem toch pas donderdag of vrijdag eten, haal ‘m dan uit het bakje, hop in een diepvries zak. Zo kan je hem nog weken goed houden. Dat betaal je dan wel met smaak helaas.

Filet of hele vissen?

Jan fileert de vis iedere week met zorg. Het zou kunnen dat je eens een verdwaald graatje vindt maar zelfs lastige visjes als poon komen vrijwel graatloos op je bord. Heeft de vis een lekker huidje, dan laten we die er natuurlijk op. Lekker, gezond en houdt de vis mooi samen in de pan.